Euskal ohiturak jarraituz, nire urtebetetzea mahaien inguruan ospatu genuen, eta honetan Eneko Atxa Azurmendi sukaldariak Larrabetzun duen jatetxean ospatu genuen.
Gaurko euskal sukaldaritza errealitateari so egiten badiogu, Gipuzkoako sukaldariak nabarmenduko genituzke gehienok, eta ziurrenik sukaldari nagusien izenak emango genituzkeen. Baina Bizkaiak baditu bere sukaldariak eta Eneko Atxa hauen artean aspaldian egin zuen bere lekua. Zornotzar gazte honek michelin izarra lortu zuen duela gutxi, eta bere sukaldaritza zaporeduna, kreatiboa eta euskal sukaldaritzan oinarritua dela esan daiteke.
Noski, guk menu barazkijalea eskatu genuen, beraz, bere maisulan handienak ez genituen dastatu, hala ere bikaina izan zen eskaini ziguna. Zapore berririk ez genuen aurkitu, euskal publikorako arriskurik gabeko platerak probatu genituen, baina beti bikain.
Siguiendo las costumbres vascas, celebramos mi cumpleaños alrededor de la mesa, y esta vez fue en el restaurante sito en Larrabetzu del cocinero Eneko Atxa Azurmendi.
Si echamos un vistazo al panorama gastronómico de Euskal Herria, sin duda alguna,la mayoría destacaríamos los cocineros guipuzcoanos, y probablemente mencionemos cocineros de una edad avanzada. Pero, Bizkaia también tiene sus propios buenos cocineros y hace tiempo que Eneko Atxa Azurmendi se hizo un hueco entre ellos. Este joven de Amorebieta consiguió una estrella michelin con una cocina llena de sabores intensos, creativa y basada en la cocina vasca.
Claro, nosotros pedimos un menú vegetariano, por lo tanto, no probamos sus grandes obras maestras, no obstante fue sobresaliente. No nos sorprendió con nuevos sabores, básicamente probamos una cocina destinada a un público vasco, sin grandes riesgos, pero siempre perfecta.
MENU BARAZKIJALEAS: 65 euro
Zallako tipula morearen salda, patata mamitsua eta basoko loreak: zapore sakoneko salda fin-fina, patata moussearekin. Texturen joko ederra
Caldo de cebolla morada de Zalla con esponjoso de patata y flores silvestres: Caldo finísimo de intenso sabor con mousse de patata. Un juego de texturas precioso
Arraultza boilurra eta alderantziz ondua:Berezia eta oso leuna, arraultzaren gorringoa boilur saltsaz betea. Goilarakada bakar batean jan beharrekoa, ahora sartu, bertan lehertu eta paradisua zer den ezagutu. Zoritxarrez nirea apurtu egin zen
Huevo trufado y cocinado a la inversa: Especial y muy suave, yema de huevo rellena de salsa de trufa. Se debe comer de una vez, introducirla en la boca, dejarla estallar y así,conocer lo que es el paraíso.
Ortua: Bitxiena, ortu baten plantak egiten du. Lurra ogi birrinduarekin egina, gainean ortuan aurki daitezken barazkiak eta azpian tomate liofilizatua, beneta harrigarria.
La huerta: El más peculiar, simulando una huerta. La tierra está hecha de pan rallado sobre el que encontramos las hortalizas propias del huerto y relleno de tomate liofilizado, verdaderamente sorprendente.
Udaberriko zopa: Onddo zopa, ogi txigortu, txanpi eta lorez hornitua. Oso arrunta baina bere puntuan.
Sopa de Primavera: Sopa de hongos con guarnición de champiñón laminado, costrones y flores silvestre. Muy corriente pero en su punto.
Barazkiak sute gainean eginikoak: Keeztatutako barazkiak, tomatearekin, kalabazin tagliatellekin eta loreekin. Zapore oso euskalduna, pistoaren oso antzekoa.
Verduras cocinadas sobre la propia llama del fuego: Hortalizas ahumadas con tomate, tagliatelle de calabacín y flores. Un sabor muy vasco, muy similar al pisto.
Arrainoko babarrun salda, asa eta barazkiak: Zalantzarik gabe nire gustokoena, baina argazkirik gabekoa. Etxeko porrutxuak plantxan, indaba zoparekin. Indaba zoparen textura fina eta benetazko indaben zapore sakona dira plater honen indarra.
Caldo de alubias de Arraño, berza y vegetales: Sin duda alguna mi favorito, pero sin foto. Puerritos caseros a la plancha con sopa de alubias. La textura fina de la sopa de alubias y el intenso sabor de unas alubias de verdad es el punto fuerte de este plato.
Patata eta idiazabalez eginiko gnokiak tomate konpotarekin: Bizitzan jan ditudan gnokirik onenak, baina nire aburuz kompota gozoegi zegoen, nahiz eta horrela izan, itzel gustatu zitzaigun
Gnoquis de patata e idiazabal con compota de tomate: Los mejores gnokis que he comido, pero a mi parecer la compota de tomate estaba demasiado dulce, aún así, nos encantó
Madariak eta ardoa: Betiko klasiko bat sukaldari handi batek egina, besterik gabe.
Peras y vinos: Un clásico de los de toda la vida hecho por uno de los grandes, sin más.
Txokolate pasioa: Txokolatez beteriko krep txikia, txokolatezko bonboia eta izozki garratza, ez zen gauza handirik izan.
Chocolate apasionado: Pequeña crep rellena de chocolate, bombón de chocolate y helado agrio, no fue gran cosa.
Guzti hau txakolin gozo batez ureztatua. Postreak gustoko izan bagenituen ere, ez gintuzten harritu. Ogia ere, bero zegoenez gustora jan genuen, baina nire ustez ez zen maila horretako jatetxe batetakoa. Orohar oso gustora afaldu genuen, lekua polita da, atenditu gintuen mutila jatorra, profesionala eta euskalduna, beste neska biek ez zuten euskararik hitz egiten, benetan harritu gintuena. Salan flojo samar aurkitu nuen gehiengoak ikusiko ez lituzkeen xehetasun txiki batzuen ondorioz, baina sukaldean aldiz bikain. Ziurrenik bueltatuko garela, oso pozik atera baikinen.
Todo esto regado de un buen txakoli. Respecto a los postres, aunque nos gustaron no nos sorprendieron. El pan lo comimos a gusto porque estaba caliente, pero no era un pan digno de un restaurante de esa categoría. En general, cenamos muy a gusto, el sitio es bonito, el chico que nos atendió simpático, correcto, profesional y hablaba euskara, mientras que las otras dos chicas no, cosa que nos sorprendió mucho. Yo lo encontré un poco flojo en sala a causa de pequeños detalles, que probablemente la mayoría no percibiría, pero la cocina de sobresaliente. Probablemente volvamos, puesto que salimos muy contentos.