Eskerrak Iban, Juantxo, Teba eta Beari / Gracias a Iban, Juantxo, Teba y Bea

Asteburuetan dudan afiziorik handiena, pentsatzearena da. Esnatu berria naizenean, oraindik ere ahotsak nire mundu partikularreko mugak gainditu ez dituenean, izaren berotasunean sabaira begira geratzen naiz eta pentsatu egiten dut, orduak eman ditzaket bertan, intxaurtsuk amesten duen munduan. Orduan, beso baten pisuak benetazkoa den mundu honetara bueltatu behar dudala gogorazten dit.

Larunbatean, nire ogietan pentsatzen aritu nintzen, bai, ogietan eta guzti honetan nola murgildu nintzen, horregatik sarrera hau idazten hasi naizenean nire ogien lehen sarrerei so egin diet. Ja, ja, ja, ja...barrez lehertzen hasi naiz a zelako buru haustea nuen hasieran gogoratzean. Zoro moduan nenbilen blogak irakurri eta irakurri.

Baina ogiak egiten ikasi badut, Iban, Juantxo, Teba eta Beari esker izan da.

Lehenik Ibanek ematen zuen ikastarora joan nintzen. Han zegoen tipo handi begi urdin hura, ogiei buruz zekiena guri lau ordutan transmititu nahian, izugarria benetan!!! Berak lau ordutan kontatzen duena barneratzeko, nik behintzat, denbora behar dut. Horrez gain, nola hitzegiten duen!!! Berak duen erdararen menderatzea liluragarria da, bera entzun eta musika entzutea modukoa da, beraz, ogietan pentsatzea baino bere diskurtsoan pentsatzen nuen, diskurtso honen forman, erabiltzen zuen lexikoan, tonuan, transmititzen zuen grinan eta indarrean. Izan ere, oso gutxitan dugu hizkuntza horrela menperatzen duen bati entzuteko aukera.

Gero Juantxo eta Tebak etxeko txokoan ikastaro praktikoa eman zidaten, eta hor bai, hor bai ikasi nuela. Bi egun eman genituen ogiak oratzen, forma ematen, taxuak egiten, eta nola ez disfrutatzen, beraiekin egotea beti ere disfrutatzea baita.

Azkenik Bea, aurreko asteburuan Madrileara joan nintzen behingoz den-dena argi izateko, eta zein ondo!!! Beak gogo handia, poza, indarra, pasioa transmititzen du, eta ikastaroa luzea eta praktikoa da, orduan eduki guztiak ondo barneratzeko astia ematen du.

Kontuak jota, hauek guztiei esker eta nire posta elektronikoak adeitsuki erantzun duten guztiei esker, honelako ogiak egiten ikasi izan dut, eta beraiei eskerrak ematea besterik ez zait geratzen.

Mi mayor afición de fin de semana es la de pensar. Nada más despertarme, cuando aún las voces no han cruzado las fronteras de mi mundo particular, bajo el calor de las sábanas, me quedo mirando al techo y pienso. Puedo pasarme horas ahí, en el mundo que sueña intxaurtsu. Entonces, el peso de un brazo que me abraza me recuerda que tengo que volver a este mundo real.

El sábado, estuve pensando en mis panes, sí, en mis panes y en cómo me metí en este berenjenal. Por esta razón antes de escribir este post he mirado mis primeras entradas sobre panes. Ja, ja, ja, ja... me moría de la risa cuando he recordado el lío que me traía yo con los panes. Pasé horas y horas leyendo blogs.

Pero si he aprendido a hacer panes ha sido todo gracias a Ibán, Juantxo, Teba y Bea.

Primero asistí a un curso de Ibán. Ahí estaba un tipo grande de ojos azules intentando transmitirnos todo lo que sabía sobre panes en cuatro horas, verdaderamente increíble!!! Para interiorizar todo lo que él cuenta en cuatro horas, al menos yo, necesito mucho tiempo. Además, cómo habla!!! Su dominio de la lengua castellana es sensacional, oir a Ibán es como oir música, por lo tanto, en vez de pensar en sus panes, pensaba en su discurso, en la forma del mismo, en su léxico, en el tono, en las expresiones, y en toda la pasión y fuerza que transmitía. De hecho, hoy en día son muy escasas las posibilidades que tenemos de escuchar alguién que domina así el lenguaje.

Luego, Juantxo y Teba me dieron un curso práctico en el txoko de casa, y ahí sí, ahí sí que aprendí. Pasamos dos días amasando pan, dandoles forma, greñando, y cómo no, disfrutando, porque pasar el rato con Juantxo y Teba es sinónimo de disfrutar.

Y por último Bea, el fin de semana pasado fui a Madrid para de una vez por todas tenerlo todito bien claro y qué bien!!! Bea transmite entusiasmo, fuerza, alegría y pasión, y el curso es largo y muy práctico, así que da tiempo a interiorizar todos los conceptos.

Por lo tanto, gracias a todas estas personas, y otras muchas que amablemente han contestado todos mis emails, he aprendido a hacer pan, y sólo me queda agradecerselo desde aquí.











Ikus dezakezuenez, nahiz eta asko ikasi dudan, oraindik ere hobetu beharra daukat.

Como podeís ver, aunque haya aprendido mucho, aún tengo que mejorar

Baina pozik nago, dagoeneko legami naturalez egindako ogiak oratzen dakit, zelako textura lortu nahi dudan ere, badakit, laban ondo igotzen dira....baina... forma ematearena, ai, borobila denean arazorik ez, baina luze modukoak direnea....

eta taxuak? ez dago modurik, ez dakit nola egiten ditudan, baina ez dira nik nahi beste zabaltzen....bueno, horrek esan nahi du jo eta ke jarraitu beharko dudala ogiekin, ondo ikasi arte.

Pero estoy contenta, ya sé amasar panes de masa madre, sé qué textura quiero conseguir, además ya me suben los panes en el horno...pero...lo de darle forma, ay!!!! si es redondo no tengo problema, pero cuando son alargados... y el greñado? no hay forma, no sé cómo lo hago, no se abren tanto como a mí me gustaría...bueno, eso significa que tendré que seguir con el tema de los panes hasta aprender.

Egia esan, oso perfekzionista naiz eta nik bilatzen dudana lortu arte, hemen izango nauzue tabarra ematen.

La verdad es que soy muy perfeccionista y hasta que no consiga lo que yo busco, me tendréis aquí dando la tabarra.