Maitasunak mugarik ez duela esaten badizuet ez dut ezer berririk esango. Baina zer egin izan duzue amodioagatik?
Atzo, Euskal Herrian jatorria duen txakinarto arto hirina egiten duen azken errotara joan ginen irinak eta urunakeko hainbat partaide. Bertan, Luis Azillona ezagutu genuen. Luisek hirurogei eta bederatzi urte dituen Gamiztarra da. Bere aitonak zuen errota martxan jarraitzea nahi izan du beti eta nahiz eta jubilatuta egon jo eta ke ari da kalitatezko arto irina lortzeko. Noski, berak ez du edozein artorik erabiltzen, berak, desagertzear dagoen txakinartoa erabiltzen du. Zaila da txakinartoa lortzea, beraz, inguruko nekazari batzuk txakinartoa ereiteko konbentzitzen ditu, gero berak uzta erosten du eta honekin, munduko talorako irinik onena egiten du. Hau da maitasuna lagunak. Artoarekiko maitasuna, taloarekiko maitasuna, gauzak egin behar den moduan egitearenganako maitasuna, bera entzun besterik ez dago.
Gaur, atzo erositako talo irinarekin taloa egin dut. Amamak egiten duen modukoa eta baita Luisek egiten duen modukoa, izan ere, taloa ondo ezagutzen duten guztiek argi dute, bai taloa nola egin behar den eta bai kalitatezko arto irina erabili behar dela.
Si os digo que el amor no tiene límites, no os cuento nada nuevo. Pero ¿qué habéis hecho por amor?
Ayer algunos miembros de irinak eta urunak fuimos a visitar el último molino de txakinarto, maíz originario de Euskal Herria. Allí conocimos a Luis Azillona. Luis es un hombre de sesenta y nueve años procedente de Gamiz. Siempre ha querido que el molino de su abuelo siguiese en marcha y aun estando jubilado no cesa en la pelea por conseguir una harina de maíz de calidad. Claro él no utiliza cualquier tipo de maíz, Luis utiliza txakinarto que desafortunadamente está en peligro de extinción. Es muy difícil conseguir txakinarto, por lo tanto, tiene que convencer a algunos agricultores de su entorno para que lo cultiven, les compra la producción y con esto hace la mejor harina para talo del mundo. Esto es amor amig@s. Amor por el maíz, amor por el talo, amor por hacer las cosas como es debido, no hay más que escucharle.
Hoy he hecho talo con la harina que compré ayer. Un talo igual que el que hacen mi abuela y Luis, de hecho, aquellos que conocen bien el talo tienen claro cómo se hace el talo y que hay que utilizar harina de maíz de calidad.
OSAGAIAK:(2 talos medianos)
- Harina de maíz del molino errotabarri de Gamiz
- agua templada (a ojo, la que pida la harina)
- sal
ELABORAZIOA:
- Añadir sal al agua templada
- en un bowl poner un puñado generoso de harina
- ir añadiendo el agua y revolviendo a su vez hasta que la masa se despegue de las manos
- hacer bolas con la masa
- en una superficie enharinada aplastar la masa mientras se gira y se iguala el extremo.
- ponerlo en una carmela (si teneís chapa mejor, si no plancha o sartén) unos minutos por un lado y otros por el otro y listo. En cinco minutos talo hecho.
Denek dakizue taloa txarrikiarekin, esnearekin ala txokolatearekin jaten dela, bain guk etxean wokean egindako barazkiekin jan izan dugu eta primeran geratu da. Hemendik aurrera, inoiz taloa jan nahi dudanean, Luisen irinarekin egindako taloa jango dut, eta ez azoketan saltzen duten horrekin.
Ya sabeís que el talo se suele acompañar de cerdo, leche, chocolate. Pero, nosotros lo hemos acompañado de verduritas al wok y ha quedado de muerte. De aquí en adelante, cuando quiera comer talo, lo comeré con la harina de Luis y no esa porquería que venden en las ferias.